Pétanque toernooi

  Petanque is een balsport die in Nederland ook vaak jeu de boules wordt genoemd. Petanque is echter een vorm van jeu de boules, waar de laatste term alle spellen omvat die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque komt van "pied tanque" dat "voeten tezamen" betekent.

  Bij petanque is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but of cochonnet) te werpen of te rollen. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter. Het spel kan op elke ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt er gekozen voor een ondergrond van zand of grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 480.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers.
  Petanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Men noemt dit ook wel doublette en triplette. Individueel noemt men ook tête-à-tête. In geval met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 ballen, terwijl elke speler bij doublette en tête-à-tête 3 ballen heeft.
  Zodra je de eerste ballen geworpen hebt, zul je merken dat deze sport meer is dan het suffe campingspelletje waar de meeste mensen het voor houden. Een goed geplaatste bal, een spectaculaire kaats... je zult zien dat het spel je al snel boeit. En het leuke is dat iedereen er aan kan deelnemen!
  • pétanque 4
  • pétanque 5
  Programma's met deze activiteit